Deel 1: Verandermanagement

Algemeen
1135 keer bekeken

We creëren 99% van de tijd oplossingen voor situaties die er niet zijn!

Verandermanagement: Waarom slaagt het niet? 

Effectief verandermanagement omvat het vermogen om duurzame transformaties te initiëren, uit te voeren en in stand te houden. Het gaat om blijvende verandering. Maar ondanks vele goed ideeën, is het niet ongewoon dat ze mislukken. Hoe komt dat toch? 

In zijn boek "The Road Less Stupid" werpt de bekende Amerikaanse auteur Keith J. Cunningham op humoristische wijze licht op de oorzaken van dit fenomeen. In dit artikel delen wij belangrijke inzichten. 

‘Veel managers zijn niet eerlijk over de huidige situatie‘

Daar begint het mee :'You should know the truth and the truth will set you free.'

Een belangrijke oorzaak is de ontoereikende analyse van problemen. Om het succes van een veranderingsinitiatief te verzekeren, is het van cruciaal belang een grondige analyse van het daadwerkelijke probleem te maken.

Dit omvat een realistische beoordeling van de huidige situatie, oftewel de "is"-regel, die verwijst naar de huidige stand van zaken op punt A. 

Helaas slagen veel managers hier niet in. Ze hebben de neiging er wat mooiers van te maken en alles door een roze bril te bekijken. Keith Cunningham beschreef dit treffend met de slogan: ‘You should know the truth and the truth will set you free.’

Voorbeeld van afbeelding

Het fundamentele probleem

Wat betekent dit in de praktijk? Als managers weten dat een probleembeoordeling cruciaal is, wat gaat er dan nog mis?  Een fundamenteel probleem is onze aangeboren weerstand tegen verandering. Wanneer we de waarheid ontkennen of negeren, vermijden we de noodzaak om te veranderen. 

Dit wordt geïllustreerd in het geval van verslaving, verslaafden maken zichzelf wijs: ‘ik heb geen probleem, want ik functioneer!’ Er is geen enkele aanleiding om hun gedrag te veranderen. 

Focus niet op het symptoom

Naast Punt A is er ook Punt B, dat het gewenste eindpunt vertegenwoordigt. Dit is waar veel mensen excelleren. Er worden bijvoorbeeld visualisatietechnieken, goalsettingstrategieën en zwart-wit denken toegepast. Met andere woorden: we zijn goed om de gewenste situatie te bepalen, maar doorgaans slecht in het onder ogen zien van de huidige situatie.

Het is gebruikelijk om ons op de GAP tussen A en B te richten. We interpreteren deze GAP als het probleem. De kloof tussen A en B is slechts een symptoom en het echte probleem ligt aan het begin, bij punt C, zoals geïllustreerd in de grafiek. Dit eerste obstakel blokkeert de voortgang van effectief veranderingsmanagement.

Om vooruitgang te boeken is het belangrijk inzicht te krijgen in de factoren die uw succes belemmeren. Dit vereist een strategische aanpak die gericht is op het identificeren van de oorzaak van het probleem, in plaats van alleen de symptomen.

Pak de onderliggende oorzaak aan en kies voor een strategische aanpak

Het identificeren van de oorzaak van een probleem is uitdagend. Als iemand bijvoorbeeld worstelt met overgewicht, is het mogelijk dat het onderliggende probleem niet wordt aangepakt door zich simpelweg te richten op gewichtsverlies via tactieken als de aanschaf van een fitnessboek, een personal trainer of apparatuur. 

In plaats daarvan is het belangrijk te bepalen waarom er sprake is van overgewicht en die onderliggende oorzaak aan te pakken. Daarom werken de meeste dieetboeken niet. 

Met een strategische aanpak, in plaats van een tactische, kunt u een effectiever plan ontwikkelen om uw doelen te bereiken. 

Strategisch zijn betekent het onderliggende probleem aanwijzen en het direct aanpakken. Zeg dus: ik richt me op de oorzaak. Dan ben je strategisch bezig. 

Een strategische aanpak

Verander de mentaliteit 

Om een probleem effectief op te lossen, is het belangrijk eerst de ware aard ervan te begrijpen. Anders zal elke poging tot oplossing waarschijnlijk tekortschieten. Dit kan leiden tot frustratie en een gebrek aan vooruitgang. 

Het is cruciaal om onze mentaliteit te veranderen en ons te richten op de onderliggende oorzaak om duurzame resultaten te bereiken. 

Dat doen we 99% van de tijd en daarom komen we niet vooruit en raken we vermoeid en gefrustreerd. We maken alle fouten die hierboven beschreven worden. We denken vanuit de huidige situatie. We zijn alleen gericht op het doel. We richten ons op de gap, het symptoom dus en saboteren zo onze resultaten. 

Het probleem uitzoeken is een intellectuele uitdaging en vraagt om denktijd. 

Als u te maken hebt met een lage omzet of winst, een negatieve cultuur of een gebrek aan geschikt personeel in uw bedrijf, zijn dit symptomen. Er is een onderliggend probleem dat moet worden aangepakt. Daar moet u over nadenken. Business is een intellectueel spel, net als schaken. Geld en business werken niet goed samen met emoties.

Bij het trainen van managementteams is dit een belangrijk onderdeel van de onze MD trainingen! Wij leren Management Teams problemen strategisch te benaderen! Dit kunnen dagelijkse operationele problemen zijn maar ook onzekerheden over grotere strategische keuzes! 

Hoe je dit moet doen en wat dit vraagt qua leiderschap en type mensen, beschrijven we in onze volgende blog. Schrijf u in en mis het niet! 

Gebaseerd op: K. J. Cunningham, The road less stupid: Advice from the chairman  of the board.

Aanmelden Deen nieuwsbrief
Aanmelden

Contact

Ontmoet onze consultants
Heeft u een vacante positie of bent u zelf werkzaam op directie- of senior managementniveau en zoekt u een vertrouwd bureau dat bij u past? Neem dan gerust contact met ons op. Wij bespreken dan graag de diverse mogelijkheden.
Maak een afspraak